torstai 16. kesäkuuta 2011

Itä-Saksan halki Prahaan

Tänään heräsimme ihastuttavaan Itä-Saksalaiseen aamuun Leipzigin liepeillä. Täältä suuntasimme ihastuttavaa betonielementtimoottoritietä pitkin Dresdenin kaupunkiin. Jos siis emme ole muistaneet aiemmin mainita, saksan moottoritiet eivät aina ole asfalttia, vaan välillä esiintyy myös betonielementeistä kasattuja tieosuuksia. Nämä elementit ovat todella tasaisia, mutta saumojen kohdalla auto tömähtää kovasti.

Dresdenissä ensisijaiset matkakohteemme olivat vähän tavallisuudesta poikkeavia; ensimmäinen oli kirjakauppa ja toinen lounaspaikka. Kirjakauppaa kaivattiin saksa-suomi-saksa sanakirjan hankkimista varten, meillä on nääs mennyt jo hermot kielitaidottomiin saksalaisiin ja siihen että joka paikassa on pelkät saksankieliset kyltit, joista tajuamme noin 0-30 % aihepiiristä ja sanastosta riippuen. Esimerkiksi tänään saksalainen postivirkailija ei ymmärtänyt ollenkaan kun pyysin 15 postimerkkiä, joilla kortit menevät Suomeen. (Tiedoksi kaikille innokkaille kortinodottajille, postiin on tähän mennessä viety 2 korttia. Ostin vaan Saksan merkkejä loppumatkaa varten, koska perinteisesti käy niin että kortteja kyllä kertyy mutta ne viedään postiin vasta ihan loppumatkasta... Tällä kertaa siis viimeistään Hampurin tienoilla paluumatkalla). Ystävällinen (ja englannintaitoinen!!!) kirjakaupantäti kaivoi meille ystävällisesti suomen kielen taskusanakirjan jostain hyllyn perältä. Ihme kyllä siellä oli jopa suomen kielisiä suomen oppikirjoja :)

Dresdenissä ihastelimme myös erilaisia vanhoja, koristeellisia rakennuksia (ikä varmaan noin 600-800 vuotta). Siellä oli aukiota, patsasta, kirkkoa, linnaa ja lisäksi tietysti älytön määrä muuten vain tyylikkäitä, koristeellisia rakennuksia. Osa oli ihan sen näköisiä, että ne on ainakin pintarempattu Saksojen yhdistymisen jälkeen. Osa taas oli Kölnin tuomiokirkon tapaan jotain materiaalia, mikä mustuu ajan myötä ulkoilmassa, joten nämä kirkot näyttivät jo suunnilleen nokisilta.



Dresdenin keskeiset nähtävyydet katsastettuamme lähdimme kohti Tsekkiä. Tsekin raja humahti ohi lähes huomaamatta, myöhemmin huomasimme, että asfaltti muuttui aiempaa meluisammaksi. Oli muuten melkein koko matka rajalta Prahaan pelkkää alamäkeä. Tuntuu jotenkin kummalliselta, että Saksa on tosiaan niin korkealla.



Päivän liikennesaldo onkin aikamoinen, ensin näimme Dresdenissä polkupyöräkolarin. Kaksi pyöräilijää ajoi yhteen, mutta kumpikin jatkoi siitä matkaansa varsin vikkelästi. Tsekin puolella osuimme paikalle kun rekka ja pikkuauto olivat ajaneet yhteen kyljistään. Henkilöauto oli sen verran rutussa, että sieltä ulos pääsemiseen tarvittiin varmaan pelastuslaitoksen apua, mutta autossa olleet ihmiset näyttivät voivan olosuhteisiin nähden melko hyvin. Siellä oli tosin jo suunnilleen puoli kaupunkia paikalla auttamassa, joten emme jääneet sinne tukkimaan tietä enää enempää. Hieman onnettomuuspaikan jälkeen tapasimme "maantiehätään" joutuneen tsekkiukon jossain keskellä metsää. Meille se säntäsi huitomaan hullun lailla. Se huomasi meidät vähän myöhään, joten emme ehtineet reagoida häneen. Jostain syystä perässämme vähän matkan päässä ajaneelle tsekkiläisautolle ukolla ei enää ollutkaan mitään asiaa... Mikälie maantierosvo/huijari.

Alkuillasta saavuimme siis Prahaan. Tämä olikin jo luku sinänsä, sillä olimme (tyhmyyttämme) varanneet hotellin läheltä keskustaa. Prahahan ei siis ole mikään autoilijaystävällinen kaupunki. Lähes kaikki kadut ovat yksisuuntaisia ja puolet niistä on niin kapeita, että sinne täytyy tosiaan TUNKEA turistien ja muiden autojen joukkoon. Lisäksi niilläkin vähäisillä kaduilla, joille olisi mahtunut ja suuntakin oli oikea, oli meneillään joku tietyö. Me kiersimme keskustassa ympyrää suunnilleen kolme kierrosta ennen kuin löysimme hotellimme. Ja sitten piti etsiä vielä tilapäinen parkkipaikka. Onneksi meillä on tällä kertaa pieni auto! Hotellista sitten selvisi, että olemme jättäneet auton noin 100 metriä parkkihallista eteenpäin, eikä takaisin saa eikä voi ajaa. Piti sitten kiertää rundi vielä neljännen kerran. Onneksi Polo mahtui sentään hallin ovesta sisään, perässä tulleella farmari-Octavialla teki jo tosi tiukkaa taipua oviaukosta sisään.



Täällä Prahassa on varsin kuuma, joten olemme keskittyneet lähinnä syömään vuorotellen jotain tsekkiläisiä leipämykyjä ja jäätelöä. Lisäksi olemme juoneet vuorotellen vettä ja olutta. Nähtävyyksistä kävimme ihastelemassa vanhankaupungin aukiota. Lisäksi olemme ostaneet uuden kellon :) Huomenna perehdymme tarkemmin paikallisiin museoihin ja muihin kulturelleihin nähtävyyksiin. Sitten syömme lisää jäätelöä.

-Elssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti